Samen met veehouders traditionele boerennatuur aanleggen

 

Eergisteren fietste ik met ecoloog Patrick Jansen van Wageningen naar Veendendaal. Voor een verhaal in NRC stapten we steeds af om te bestuderen hoe daar tussen de strakke productieweilanden en koeienstallen blauwgrasland wordt aangelegd. Blauwgrasland is van die prachtige, traditionele boerennatuur met kleurrijke orchideeënweitjes, watervogels en kikkersoorten.

Patrick Jansen is een van de zeven Wageningse onderzoeksleiders die met de vereniging Mooi Wageningen tien weilanden wil kopen, samen 55 hectare. Met die weilanden kunnen ze in het gebied een groter stuk aaneengesloten blauwgrasland aanleggen. Zo’n groter stuk is nodig, omdat de 100 hectare aan kleine snippers blauwgrasland die Nederland heeft niet robuust zijn. Dat hadden die Wageninge natuuronderzoekers eerder ook zelf aangetoond.

Het beoogde blauwgrasland komt te liggen tussen productieweilanden waar maar één plantensoort groeit: Engels raaigras. Op die opgehoogde, gladde graslanden is geen polletje is meer te bekennen, want koeien staan er niet meer de wei. Het beginnende blauwgrasland daarentegen, waar de Wageningen Universiteit en Staatsbosbeheer al aan werken, ziet er heel anders uit: veel reliëf, pollen, beetje riet, overlopende sloten en poelen. „Op dit weiland”, wees Patrick Jansen, „vind je in de zomer zeker vijftig plantensoorten.”

De natuuronderzoekers willen liefst het hele gebied tussen Wageningen en Veenendaal s’winters onder water hebben, zoals vroeger. Maar de veehouders, met hun steeds grotere koeienstallen, willen hun productieweilanden juist zo hoog en droog mogelijk houden. Zelf hadden zij al een paar maanden eerder een plan ingediend bij de provincie om die 55 hectare weiland te kopen. ‘Wij willen hier ook blauwgrasland van maken’, zei initiatiefnemer en LTO-bestuurder Reyer Achterstraat. De veehouders willen de boerennatuurontwikkeling integreren in de bedrijfsvoering. Van de provincie moeten de partijen nu met 1 plan komen.

Dit wordt een wereldwijd uniek experiment. Het waren juist diezelfde Wageningse natuuronderzoekers die eerder steeds aantoonden dat het maken van natuur door boeren zelf niet veel oplevert. Misschien gaat dit nu eindelijk wel wat opleveren. Nu de Wageningse onderzoekers niet een beetje vrijblijvend ‘participatief’ gaan werken maar echt met veehouders moeten samenwerken. Als de koop eenmaal is gesloten, kan het namelijk gaan om een gezamenlijke zeggenschap over honderdduizenden euro’s subsidies over een hele lange periode.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.