Shell’s woorden en daden

Shell zegt de klimaatdoelen van Parijs te ondersteunen. Toch investeert het jaarlijks tientallen miljarden euro’s in gas en olie. Wat is nu echt de rol van Shell in de energietransitie? Samen met Milieudefensie maakten we de website ShellWatch.nl die tegenover de woorden van Shell de daden zet.

Als je tussen je oogharen naar Shell kijkt, zie je een leider in de strijd tegen klimaatverandering. “We moeten allemaal samenwerken om de ambities van het Parijs Akkoord te bereiken”, staat in Shell’s Sustainability Report 2015. Onlangs pleitte Marjan van Loon, president-directeur van Shell-Nederland, voor een masterplan voor de energietransitie. “Ons energiesysteem en alles wat daarmee samenhangt in de economie gaat ingrijpend veranderen.” Last but not least: tegen het einde van dit decennium wil Shell jaarlijks 1 miljard dollar investeren in hernieuwbare energie.

Retoriek van Shell?

Gaat het om meer dan retoriek? In het Sustainability Report 2016 maakt Shell duidelijk waar zijn groeiprioriteiten liggen: bij diepzee-olie en -gas en chemische producten. Het zijn volgens Shell vanaf 2020 de toekomstige ‘geldautomaten’ (cash engines) van het bedrijf. Voor de periode daarna verwacht Shell veel van shales (olie en gas uit schaliegesteente), gas en duurzame energie.

Mega-investeringen

Die prioriteiten zie je terug in recente mega-investeringen van Shell, zoals de bouw van de drijvende gasfabriek Prelude (10-13 miljard dollar), de overname van de BG Group (64 miljard euro), een van de grootste spelers op het gebied van vloeibaar gas (LNG) en de exploratie en productie van diepzee-olie in Brazilië (10 miljard euro).

Chronologisch overzicht

De website zet in een handig chronologisch overzicht, onderverdeeld in verschillende thema’s als lobby, fossiele energie en geldstromen, de woorden van Shell tegenover de daden. Op die manier bouwt Milieudefensie een handig en overzichtelijk dossier op dat toegankelijk is voor iedereen met interesse in het onderwerp.