Moord op Peruaanse milieuactivist noopt tot bescheidenheid over bosmonitoring

Dankzij betere satellietbeelden kunnen we de illegale kap in de wereld steeds nauwkeuriger volgen, zo schreven we onlangs in NRC Handelsblad. Bijvoorbeeld via de nieuwe site GlobalForestWatch. Zoom bijvoorbeeld in op Peru, en je kunt zien waar precies in 2012 of in 2013 bos is verdwenen. Met ‘eigen’ satellietbeelden kunnen overheden de boskap al bijna real time volgen.

Maar een pijnlijk bericht van onder andere Aljzeera op 16 september relativeert de mooie kanten van de nieuwe monitor technologieën toch weer. Begin september is in Peru een bekende tegenstander van illegaal kappen, Edwin Chota, doodgeschoten, samen met drie andere leden van de Ashaninka gemeenschap. Vrienden en familie vonden hun lichamen in de Putaya rivier, 45 kilometer van waar ze woonden. Volgens de regionale leider van de Ashaninka, zijn ze vermoord door illegale kappers. Al jaren wordt in die grensstreek met Brazilie (Saweto)mahony hout gekapt. Een oude mahony boom kan wel 11.000 dollar in de VS opbrengen.

Brazilië heeft de ontbossing al fors teruggedrongen door een combinatie van gebruik van satellietbeelden, strengere regelgeving, meer milieuambtenaren en politie en meer publieke bewustwording, blijkt uit een studie in Nature van deze zomer.  Het lijkt  een kwestie van tijd voor Peru de illegal kap ook aanpakt. De viervoudige moord is afschuwelijk, maar de Peruaanse minister voor interculturele zaken, Patricia Balbuena, vliegt nu in ieder geval naar dit grensgebied (Saweto) voor nader onderzoek. In een interview met Edwin Chota uit 2013, te vinden op de site van Fern. zei Chota onder andere dat de bezuigingen binnen de Peruaanse overheidsdiensten de corruptie in de hand hadden gewerkt.

Bekijk de fotoserie van fotograaf en schrijver Felipe Abreu, die  deze zomer 75 dagen doorbracht om aan de grens van Brazilie en Peru de ontbossing in kaart te brengen.